CCM-Architecture-Logo-Circle-smal

The Alley House​

Seattle, Washington

This family of five needed more space for their three growing boys. The goal was to create a true second floor and remodel the existing west wall that provided visual and physical access to a beautiful back yard and new deck. The house also received a
complete code update including fully insulating the new and existing walls, super insulating the roof and a complete seismic retrofit.

The new decks were framed out of Alaskan Yellow Cedar for its natural resistance to moisture and insects while being able to carry the heavy loads; the decking was finished with salvaged and refinished barn wood giving the decks a unique and interesting contrast between old and new.

Project Highlights

  • Two-story entry and stair bring natural light into the main circulation hub while creating a striking experience upon entry.

  • Reclaimed and refurbished NW barn wood decking.

  • Exposed Douglas Fir glulam beams frame the skylight above the stairs and entry.

  • Standing seam metal roofing is beautiful, durable and allows for rainwater harvesting as it won’t pick up the undesirable chemicals needed composition roofing.