CCM-Architecture-Logo-Transparent-small-v2

Loyal Heights Remodel & Addition​

Ballard, Washington

With a second child on the way, this family wanted to expand their attic and create a master bedroom with walk in closet and two additional bedrooms and a full bath. The old roof was torn down and a new second floor was built using a combination of vaulted ceilings and dormers to maintain a scale that respected the neighborhood. The stairs and landing featured a 10-foot temperature-controlled skylight which allowed natural daylight and helped control the indoor temperature. The skylight was further emphasized by exposing the Douglas Fir glulam beams that framed the opening.

Project Highlights

  • An operable Nana Wall door system which forms the outside corner of the kitchen allows for both visual and physical connection to the back deck and yard.

  • Recycled glass kitchen bar and bathroom countertops.

  • New Bamboo bathroom cabinets and master bedroom closet cabinets.

  • A rolling library ladder in the master closet provides access to high cubbies utilizing all available space while folding away while not in use.

  • Hydronic floor heating throughout the house provides a consistent temperature without the need for forced air which can be a problem for those with allergies.

  • Western Red Cedar shingles with a ‘whitewash” type finish protects the cedar from harmful UV rays without losing the beauty and feel of real wood.